Cartagena

48 uur in Cartagena

Als we aankomen in Cartagena schijnt het zonnetje heerlijk. Het is tropisch warm, zo’n 33 graden. Het is nog niet op het heetst van de dag in ‘de mooiste stad van Zuid-Amerika’, zoals Cartagena wordt genoemd door vele travel-kenners in de reiswereld. Cartagena werd vernoemd naar de Spaanse stad Cartagena en wordt in Colombiaanse volksmond ook wel Cartagena de Indias genoemd. De stad werd officieel gesticht op 1 juni 1533 door Pedro de Heredia.

Wanneer je de uitgang van vliegveld Rafael Núñez verlaat, was het voorheen een strijd tussen taxichauffeurs wie je naar het hotel mocht brengen. Daar is nu enigszins structuur in gekomen. Nu staan taxi’s netjes in een rij te wachten. Uiteraard heb je altijd nog echte ’taxi-sjacheraars’ die zonder geldige taxivergunning je naar jouw verblijfplaats willen brengen tegen afzetprijzen. Neem liever een gecertificeerde taxichauffeur of de bus (dit in verband met verzekeringen en veiligheid).

Als je in Cartagena wilt verblijven, zal je moeten kiezen waar je precies wilt verblijven.
Wat wil je? Wil je dicht bij het strand dan verblijf je in het gedeelte dat Boca Grande heet. Wil je echt in de buurt van de oude binnenstad of in de oude binnenstad verblijven? Dan kies je voor het ‘centro historico’. Wij kiezen ervoor om vlak bij het strand te verblijven, dit om de drukte op te kunnen zoeken, maar ook weer net zo makkelijk te verlaten.

Cartagena beschikt over relatief minder bezienswaardigheden en natuurschoon in de omgeving dan Santa Marta, maar is daarom niet minder aantrekkelijk. Het ligt er een beetje aan waar je voor kiest. In Cartagena kun je urenlange wandelingen in het historische centrum maken in de allermooiste straatjes die je ooit zult zien. In Santa Marta is dit (veel) minder, maar is juist buiten Santa Marta, is erg veel te doen qua activiteiten, natuurparken en meer.

Bij aankomst in ons appartement schrikken we van de hoeveelheid ruimte. En ook in Cartagena zeer betaalbaar. De prijzen zijn de laatste jaren flink verhoogd in Cartagena.
De stad die ook bij Amerikaanse toeristen ondertussen al jaren zeer goed in het ‘pulletje’ valt. Je hoort regelmatig Engels op straat. Ja, Cartagena is toeristisch en dat is even wennen, maar niet heel vervelend.

Het is de sterke Afrikaanse kustcultuur wat hier de scepter zwaait. Heerlijke seafood in restauranten en de muziek mag natuurlijk op elke straathoek niet ontbreken. We pakken onze strandspullen en gaan naar het strand. Daar waar het beeld van een overvol strand van Bloemendaal bij een zeldzaam mooie zomerdag in Nederland in ons hoofd hebben, zijn hier de stranden nagenoeg leeg. We huren een stoel voor 4,5 euro en krijgen hier nog 2 drankjes naar keuze bij. Dat Cartagena toeristischer is geworden, is ook bij de lokale bevolking niet onopgemerkt gebleven.

We hielden voor de grap even de tel bij, maar in een kwartier hebben we meer dan 25 straatverkopers ’nee’ moeten verkopen met de spullen of diensten die zij aanboden. Let hierbij wel goed op! Zeg altijd netjes nee, snauwen is ongepast. Dit is vaak de enige vorm van broodwinning voor de verkopers en zij weten die dag niet wat ze eten en óf zij überhaupt eten. En het sociale stelsel in Colombia lijkt helaas in niets op dat van Nederland. We krijgen soms te maken met brutale verkopers, want één komt er maar eens gezellig bij zitten en vragen waar we vandaan komen. Hij roept dat hij fan is van Robin van Persie en probeert ons iets te overduidelijk rauwe mosselen te verkopen. We wijzen hem vriendelijk af, maar hij zegt dat het gratis is, maar vraagt hier later toch geld voor. Wanneer we aangeven dat ons laatste geld is gegaan naar de stoelen vloekt hij een keer en blaast de aftocht.

Cartagena

De avond valt in Cartagena. Tussen 17.30 – 18.30 uur wordt het langzaamaan donker.
Het avondleven gaat van start. We hebben zin in een leuk Caribisch avondje dus gaan eerst uit eten in een restaurant en reserveren via een straatverkoper een rondrit in een bus genaamd de ‘Chiva Rumba Tour’. Wanneer we aankomen bij de bus is deze al gezellig vol. Er zit al een liveband in die luidkeels vallenato begint te spelen. Ondertussen proberen zij aan de passagiers nog wat instrumenten te slijten. Wanneer we alle mensen bij de hotels hebben opgehaald krijgen we tijdens de rit rum en aguardiente om de vrolijke stemming te stimuleren.

Cartagena

De host van de bus is een vrolijke Costeño die tijdens de busrit ons per persoon vraagt hem na te doen met gekke dansjes. Dat levert grappige plaatjes op. Later wordt er nog iets verteld over de historie van Cartagena en we rijden langs oude plekken die een diepere historie hebben. Welke dat precies zijn, moeten we door de aguardiente consumptie helaas schuldig blijven. De bus stopt bij een gedeelte van de oude stadsmuur en we kunnen hier even uitstappen om de benen te strekken.

Ondertussen genieten we van het uitzicht op zee, de fruitdames van Cartagena, straatartiesten, straatverkopers en kun je met luiaards op de foto. We worden even later afgezet bij een café waar we een paar uur kunnen verblijven.
We kunnen dan door de bus naar ons appartement worden gebracht of als je langer wilt blijven kun je een taxi aanhouden. We zijn aardig moe van de dag en kiezen ervoor om met de bus weer naar ons appartement gebracht te worden en ploffen tevreden op bed na een enerverende dag.

Cartagena

De morgen begint al vroeg want we staan op tijd naast bed om te genieten van een ontbijtje. We ontbijten bij het Juan Valdez café. Na het ontbijt gaan we richting de pier die in de buurt ligt van het oude centrum. Er staat een snorkel- en relaxdag met lunch op ons programma op Islas del Rosario. Het is druk want meerdere mensen zijn op dat idee gekomen.

We krijgen zwemvesten aan en mogen de boot betreden. Tijdens de 40 minuten durende vaartocht kijken we onze ogen uit. Wat zijn er veel kleine eilandjes. Wanneer we bij de eerste stop aankomen mogen we kiezen wat we willen gaan doen. Je kunt kiezen uit het bekijken van een Aquarium, snorkelen in zee of gewoon lekker aan het strand liggen. We kiezen voor het snorkelen en krijgen snorkelsets om de prachtige vissen te bekijken. Na het snorkelen worden we afgezet op Playa Blanca Barú.

Cartagena

Het gezelligste strandje beschikt over een restaurantje en een heerlijk strand. We krijgen een heerlijk bord met een flinke vis dat over het bord uitsteekt, met wat fruit, groente en aardappels. Het ogenschijnlijk eenvoudige gerecht, Mojarra Frita, is verschrikkelijk lekker. Na het eten is er alle tijd en ruimte om op het strand ‘uit te buiken’ en te genieten van het warme water en de heerlijke zon.

Insmeren is een verplichting als je niet wilt verbranden, want vergis je niet: de zon is heel fel. Even later zien we de lucht betrekken en donkere wolken zich samenpakken. Dat kan niet veel goeds betekenen. De kapitein van ons bootje gebaart ons te verzamelen. Hierna duurt het naar goed Colombiaans gebruik nog 35 minuten voor we uiteindelijk vertrekken. We zijn goed en wel net vertrokken en er breekt een ontzettend harde tropische regenbui aan met druppels als kogels. Dit resulteert in grote golven waardoor de tocht langer duurt dan gepland. Na ongeveer een uur komen we aan bij de haven en zien dan dat het weer verbetert. We gaan even naar ons appartement om te douchen en klaar te maken voor het avondprogramma.

Cartagena

Het is nog net dag als we het oude stadscentrum van Cartagena betreden. We lopen door de mooie bogen van het bekende Torre de Reloj. Het is gezellig druk op straat. De straatverkopers doen hun werk en er treden complete dansgroepen op, op het plein. We lopen een stukje door en komen langs het Parque de Bolivar en genieten van de mensen die op hun beurt genieten van elkaars aanwezigheid. We betreden een stuk verderop een winkelgalerij, genaamd Las Bóvedas, dat ooit dienst deed als gevangenis maar nu zitten hier een aantal winkeltjes in met souvenirs, kunst en handwerk. Las Bóvedas kun je vinden tussen de forten van Santa Clara en Santa Catalina. Las Bóvedas is gebouwd tussen 1792 en 1796. Het oude gebouw werd een gebruikt als militaire opslagruimte voor de Spanjaarden die er ook hun kluizen in hadden gestald. Later werd het een gevangenis en nu kun je er winkelen.

Cartagena

We doen wat inkopen en sluiten de avond af met een drankje op het terras bij het Reloj. We besluiten de taxi terug te nemen naar ons appartement. We stappen in en bij aankomst bij ons appartement vragen we wat de taxichauffeur ons rekent. We horen hem bijna denken ‘wat zal ik hun rekenen?’ Dan zien we het: de taxi beschikt niet over een taximeter. De taxichauffeur legt uit dat het handiger was geweest als we van tevoren een prijsafspraak hadden gemaakt. Hij rekent ons 3000 COP, omgerekend circa 0,90 cent. Normaal rekent men circa 2000 COP, vernemen we later van deze en andere chauffeurs, dus het afzetten valt nog mee. Informatie is waardevol dus we geven die man nog een extra fooi. Fooi is gebruikelijk in Colombia. Men krijgt in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten wel salaris, maar het minimumloon in Colombia ligt tussen de 320 – 360 euro per maand, dus een vetpot is het niet te noemen.

Cartagena

De volgende dag resteert ons nog een paar uur Cartagena voor de 48 uur voorbij is. Omdat we er zeker van willen zijn dat we nagenoeg alle highlights in Cartagena hebben gezien, maken we een bustocht die ons langs alle bezienswaardigheden in Cartagena voert. We kennen zo’n ‘hop-on-hop-off’-bus alleen maar van steden zoals Londen en New York, maar deze ‘rode rakker’ rijdt sinds een aantal jaren toch ook echt in Cartagena. We rijden langs de heuvels bij San Lázaro waar het fort Castillo San Felipe de Barajas ligt. Dit verdedigingsfort werd gebouwd in 1536. Het fort is zo goed gepreserveerd gebleven en zo goed onderhouden dat het sinds 1984 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Omdat Cartagena beschikt over een tropisch klimaat, moet je je goed insmeren maar ook voldoende blijven drinken. Wanneer je water in flesjes op straat gaat kopen let dan goed op. Er is een hele vervelende trend gaande die in het leven is geroepen door straatverkopers.
Zij recyclen waterflesjes en vullen deze met gewoon (oud) kraanwater. Koop daarom flesjes water in de winkel, of kijk op straat of de flesjes verzegeld zijn met plastic en totaal dichtzitten bij de onderkant van de dop/strip.

Cartagena

We maken nog even een stop aan achterzijde van het historische centrum. Dit schijnt één van de armste gedeeltes te zijn, maar ogenschijnlijk ook één van de meest sfeervolle gedeeltes van Cartagena. Hier vind je de markt, diverse winkeltjes en het beeld van india Catalina. Catalina was ooit de dochter van de stamhoofd van het indianenvolk (vrijwel zeker de Calamarí).
(foto: India Catalina)

Cartagena

Zij deed dienst als tolk voor de Spanjaarden, maar kwam later voor een dilemma te staan wanneer zij moest toekijken hoe haar volk grotendeels werd uitgeroeid door de Spanjaarden. Ze verhuisde naar Spanje, kwam vervolgens terug en werd door iedereen met de nek aangekeken en vertrok weer richting Spanje om vervolgens nooit meer iets van zich te laten horen. Het standbeeld is gemaakt door Eladio Gil Zambrana en officieel gepresenteerd in 1974.
(foto: gevangenis Las Bovédas)

Ondertussen zijn de 48 uur in Cartagena als een sneltrein voorbijgevlogen en moeten we afronden. Er valt nog een aantal dingen te beleven die in en rondom Cartagena, maar de 48 uur zit erop. Wat dacht je van de Totumo vulkaan en modderbad die je kunt nemen.

We hopen je in deze editie van 48 uur in Cartagena een goed beeld hebt gekregen van Cartagena met haar bezienswaardigheden. Wil je zelf ook eens jouw 48 uur in… schrijven? Dat mag! Laat het ons weten in onderstaand contactformulier en dan nemen wij contact met je op!

Foto’s 48 uur in Cartagena zijn gemaakt door:
Go2Colombia

    Naam (verplicht)

    E-mail (verplicht)

    Telefoonnummer (verplicht)

    Onderwerp

    Bericht