Colombia, dé nieuwe (eco)bestemming?

Colombia, dé nieuwe (eco)bestemming?

DOOR BERTJAN – De toerismesector in Colombia is lang onderontwikkeld geweest, ondanks het enorme potentieel. De vredesprocessen hebben echter bijgedragen aan de internationale belangstelling en de toeristische sector is sinds 2006 met meer dan 300% gegroeid, toen slechts 1 miljoen buitenlanders het land bezochten. Het aantal buitenlandse bezoekers aan Colombia groeide ook spectaculair in 2017 en 2018. Ik heb er mijn ideeën over, maar 1 ding is zeker… Colombia is een ecobestemming die je moet bezoeken!

Colombia, dé nieuwe (eco)bestemming?

Colombia behoort bij de meest biodiverse landen ter wereld, en niet alleen op het gebied van flora en fauna, maar naar mijn mening ook op het gebied van landschap, cultuur en gastronomie. De grote diversiteit van Colombia biedt een eindeloze lijst van toeristische mogelijkheden als prachtige stranden, koloniale steden, woestijnen, tropische regenwouden, besneeuwde bergen en moderne steden. Of je nu op zoek bent naar avontuur, plaatselijke cultuur, of gewoon wilt relaxen, Colombia biedt een geweldige ervaring, en de warmte van de mensen zal ervoor zorgen dat iedereen zich hier thuis voelt.

Colombia, dé nieuwe (eco)bestemming?

Maar Colombia heeft meer, Colombia heeft een niveau van biodiversiteit waar andere landen jaloers op kunnen zijn: nergens anders ter wereld vind je meer vogels en orchideeën, en Colombia is de tweede in het aantal planten, amfibieën, vlinders en zoetwatervissen, derde voor soorten palm bomen en reptielen, en de vierde in zoogdier diversiteit. Kortom, er zijn maar weinig landen op aarde waar (eco)toeristen van meer natuurlijke variëteit kunnen genieten. Colombia bezit echt alle bouwstenen die nodig zijn om een van ’s werelds grootste bestemmingen voor (eco)toerisme te worden.

Maar waarom is Colombia dan niet al de grootste (eco)toerismebestemming geworden?

Door het Colombiaanse conflict waren veel regio’s van het land – meestal de meest biodiverse – onveilig gedurende vele jaren. Vanwege dit conflictgebonden isolement ontbreekt ook de infrastructuur in veel van deze regio’s. Terwijl het naburige Peru en Ecuador kunnen rekenen op uitstekende ecolodges in het hart van het Amazone-regenwoud, blijft een groot deel van het uitgestrekte Amazonegebied van Colombia geïsoleerd en moeilijk toegankelijk, met vooralsnog weinig tot geen infrastructuur voor ecotoerisme.

Maar het potentieel en de stimulans dat ecotoerisme heeft om de landelijke infrastructuur te gaan verbeteren, investeringen en banen naar de gemeenschappen te brengen en werkgelegenheid te bieden voor de lokale bevolking, zijn allemaal enorme motiverende factoren bij het versterken en laten groeien van de ecotoeristische sector in Colombia.

Colombia, dé nieuwe (eco)bestemming?

Geleidelijk aan veranderd en verbeterd er gelukkig veel. De vredesovereenkomst met de FARC-guerrilla’s heeft enorme delen van het land geopend voor (eco)toerisme: regio’s als Putumayo, Guaviare, Casanare, Narino en Caqueta – historische broedplaatsen van conflicten – zijn veel veiliger om te bezoeken en hebben een verbazingwekkende biodiversiteit en potentieel voor het toerisme.

Colombia, dé nieuwe (eco)bestemming?

De overheid is ook betrokken bij het opzetten van enorme campagnes om Colombia te positioneren als de beste wereldwijde bestemming voor vogelaars. Met meer soorten vogels dan enig ander land ter wereld, heeft Colombia een ongelooflijke toekomst voor het vogeltoerisme.

En om nu de vraag uit de titel te beantwoorden

Het potentieel is absoluut aanwezig, evenals het enthousiasme. De infrastructuur ontbreekt momenteel, en het zal een tijdje duren voordat men lodges bouwt, wegen verbetert en gidsen opleidt. Colombia zal een paar jaar nodig hebben voordat het kan concurreren met ’s werelds beste ecotoeristische bestemmingen. Er zijn echter wel al enkele ecolodges die elke natuurliefhebber zullen verrassen: El Cantil en El Almejal aan de Pacifische kust, El Dorado Lodge in de bergen van de Sierra Nevada, of Hato La Aurora in de oostelijke vlaktes zijn slechts enkele voorbeelden.

Colombia, dé nieuwe (eco)bestemming?

Maar deze ontwikkelingen komen eraan en Colombia heeft één ding dat andere landen niet kunnen kopen of in kunnen investeren: de grootste ongerepte biodiversiteit per vierkante kilometer van elk land ter wereld! Als je geïnteresseerd bent in vogels, zoogdieren, bloemen, vlinders, kikkers, slangen en bomen, dan is Colombia gewoon het beste land op aarde dat je kunt gaan bezoeken. De wens van ecotoeristen om Colombia te verkennen, evenals de steeds positievere publiciteit rondom Colombia, is een enorme stap voorwaarts en een belangrijke bevestiging dat natuur de toekomst is van het Colombiaanse toerisme.

Colombia, dé nieuwe (eco)bestemming?

Maar ook een bevestiging die de noodzaak laat inzien om op een juiste en volwassen manier dit potentieel te ontwikkelen, met behoud en zorg voor dit uniek stukje aarde. inderdaad, de toekomst ziet er rooskleurig uit voor het Colombiaanse ecotoerisme en Colombia is dé bestemming om te gaan bezoeken. Colombia is een ecobestemming, dus Go2Colombia!

Over BertJan

BertJan is meer dan een jaar woonachtig in Colombia. BertJan is naast het land en de mensen hier ook verliefd geworden op zijn vrouw. Hij wil andere mensen helpen om Colombia beter te leren kennen. Hierop is hij samen met zijn vrouw het initiatief Blu Tulips begonnen. Daarnaast schrijft BertJan voor Colombiaans.nl en Go2Colombia.nl.

Reageren of ook een Colombia-reisverslag schrijven? Stuur jouw reactie naar info@go2colombia.nl.

REIZEN NAAR COLOMBIA!

Bekijk hieronder een aantal voorbeeldreizen die we samengesteld hebben. Deze reizen door Colombia zijn bedoeld als voorbeeld. Wil je jouw eigen droomreis samenstellen dan is dit geheel zelf in te vullen. Neem gerust eens contact op via info@go2colombia.nl of bel ons via 0206265869.

reizen naar Colombia

Basisreis Colombia

Ter kennismaking hebben wij een Opening Deal samengesteld die jullie beslist zullen bevallen. Deze Opening Deal is dé ultieme kennismaking met Colombia! Maak kennis met Koloniaal Bogotá, de koffiedriehoek, de stad van de eeuwige lente Medellín, én Caribisch Cartagena en Santa Marta! Transport inbegrepen. Deze reis duurt 15 dagen.

Dag 1 Aankomst Bogotá
Dag 2 Vrije dag Bogotá
Dag 3 Vrije dag Bogotá
Dag 4 Vertrek naar de Koffiedriehoek
Dag 5 Vrije dag Armenia
Dag 6 Vrije dag Armenia - optie voor de koffietour
Dag 7 Vertrek naar de Medellín
Dag 8 Vrije dag Medellín
Dag 9 Trasnfer naar luchthave Medellín - Vertrek naar Santa Marta
Dag 10 Vrijdag dag Santa Marta
Dag 11 Vrijdag dag Santa Marta
Dag 12 Transport van Santa Marta naar Cartagena
Dag 13 Vrije dag in Cartagena
Dag 14 Vrije dag in Cartagena
Dag 15 Transfer van hotel naar luchthaven

bekijk reis

Cartagena Colombia - reizen naar Colombia

Rondreis Colombia Totaal

Bij Rondreis Colombia Totaal word je 20 dagen lang ondergedompeld in al het cultuur, natuur, strand, historie en prachtige steden die Colombia te bieden heeft. Deze reis is een verdieping op de Opening Deal. Je krijgt langer de tijd om kennis te maken met het echte Colombia. Ontdek waarom Colombia het bestbewaarde geheim van Colombia is. Deze reis duurt 20 dagen.

Dag 1 Amsterdam - Bogotá

Dag 2 Bogotá City tour

Dag 3 Villa de Leyva

Dag 4 Villa de Leyva

Dag 5 Bogotá - Neiva - San Augustin

Dag 6 San Agustin

Dag 7 Popayan
Dag 8 Popayan

Dag 9 Cali

Dag 10 Cali - Pereira

Dag 11 Pereira

Dag 12 Pereira - Medellín

Dag 13 Medellín

Dag 14 Medellín- Santa Marta - Tayrona
Dag 15 Tayrona

Dag 16 Tayrona

Dag 17 Tayrona - Cartagena

Dag 18 Cartagena

Dag 19 Cartagena

Dag 20 Cartagena - Bogotá - Amsterdam

bekijk reis

Koloniaal Colombia 7 dagen

Koloniaal Colombia

Hou je van koloniale schoonheid? Dan is deze reis speciaal voor jou. Met Koloniaal Colombia word je 7 dagen verwend met de meest koloniale en historische stadjes van Colombia. Maak kennis met de werkelijk schilderachtige plaatsen zoals Zipaquirá, Villa de Leyva, Barichara en Girón. Je zult ogen te kort komen. Deze reis duurt 7 dagen.

Dag 1 en 2 Amsterdam - Bogotá

Dag 3 en 4 Via Zipaquirá naar Villa de Leyva

Dag 5 en 6 Barichara

Dag 7 Giron

Dag 8 Vlucht van Bucaramanga naar Bogota

bekijk reis