48 uur in Pasto

Pasto is gelegen in het departement van Nariño in het zuidwesten van Colombia. Ons plan is om een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Namelijk een bezoek brengen aan Las Lajas, de witte majestueuze, mysterieuze kerk die we al vaak op verschillende foto’s voorbij hebben zien komen. Omdat we slechts 48 uur in Pasto zijn, willen we ook het Goudmuseum meepakken. We gaan beginnen aan onze 48 uur in Pasto. Vamos!

Op papier ligt Pasto op anderhalf uur vliegen van Bogotá maar de vlucht duurt slechts zo’n 55 minuten. We komen al vroeg aan op het Antonio Narino-vliegveld dat behoorlijk klein is. Er zijn twee gates die zich bevinden in dezelfde hal, maar noem het gerust een kamer. Er zijn werkzaamheden bezig en er is een handjevol toeristen die via Pasto naar uitvalsbasis Ipiales afreizen om via Las Lajas door te reizen naar Ecuador.

48 uur in Pasto

Vanwege tijdgebrek besluiten we een deal te maken met een taxichauffeur die ons richting Las Lajas brengt. Je hebt de keuze uit een bus of een taxi, de service Uber wordt niet gebruikt in Pasto. We gaan op weg. Santuario De Las Lajas ligt hemelsbreed ongeveer 83 kilometer van Pasto, maar door bergachtige weggetjes en wegwerkzaamheden doen we er ongeveer 3,5 uur over, zegt Orlando, onze chauffeur.

48 uur in Pasto

Het weer zit mee, we mogen zo’n 26° graden celsius met zon noteren. Het is bijna 12.30 en we komen na 4 uur in de auto zitten eindelijk aan op de bestemming: Ipiales. We worden afgezet op de voet van een berg waar een weggetje naar beneden loopt. Langs dit weggetje naar beneden kun je bij verschillende marktkraampjes souveniers kopen. Het is een kleine klim naar beneden in de brandende zon maar eindelijk komen we aan! De muren van bedankjes beginnen al vroeg (zie foto).

48 uur in Pasto
48 uur in Pasto
48 uur in Pasto

We lopen de laatste trap af en lopen zo tegen de zijkant van de Las Lajas-basiliek aan. We kunnen onze ogen niet geloven! Wat een prachtige kerk. Het verbaasd ons niets dat de kerk al in 1984 werd uitgeroepen tot nationaal monument. De Las Lajas-basiliek staat in de top-10 van meest unieke kerken ter wereld en er werd ruim 30 jaar aan gebouwd.

De reden van de bouw van Las Lajas

De kerk is een prachtige verschijning, maar er is een reden waarom de kerk is gebouwd op deze specifieke plaats. Op deze plek zou Heilige Maagd Maria ooit zijn verschenen. Volgens de verhalen maar liefst twee keer. De eerste keer was in 1750. Wil je meer lezen over de twee verschijningen lees dan de Las Lajas-special van Colombiaans.nl.

48 uur in Pasto

Het is een gebouw dat bestaat uit een kerkgedeelte waar nog diensten worden gehouden en de onderste verdieping bestaat uit een museum, een biechtruimte en een winkeltje, dat overigens niet bepaald commerciele prijzen hanteert. De kerk is gebouwd tussen twee bergen en bestond heel vroeger uit niet veel meer dan een grot in de bergen die de inwoners van Ipiales ‘Las Lajas’ noemden. Dit omdat het zo’n donkere grot was dat men geloofde dat hier duivels in huisden.

48 uur in Pasto

Specialiteit: gebraden cavia

Als je dacht dat men alleen in Peru cavia at, dan heb je het mis! In het zuidwesten van Colombia eet men ook veelvuldig cavia. Zeker in het dorpje Ipiales zijn er veel restaurants te vinden die gespecialiseerd zijn in ‘cuy’. Taxichauffeur Orlando legt uit dat dit een delicatesse is vanaf het zuidwesten van Colombia naar Ecuador en Peru. Na ons bezoek aan Las Lajas rijden we nog even langs de grens met Ecuador en zien hier vooral veel Venezolanen die de grens van Colombia naar Ecuador proberen over te steken, op zoek naar een beter leven.

48 uur in Pasto
48 uur in Pasto
48 uur in Pasto
48 uur in Pasto
48 uur in Pasto
48 uur in Pasto

De avond valt en we komen aan in ons hotel. We leerden dat men in Pasto erg gastvrij en netjes is en horen veelvuldig de woordjes ‘con gusto’ voorbijkomen. Even een voorbeeldje. We moeten even pinnen, maar weten de weg niet. De vrouw achter de receptie haast zich in een sprintje om ons te begeleiden. We pinnen en gaan naar het restaurant dat Orlando ons als tip heeft gegeven en erg bekend is in de stad, La Merced. Het restaurant serveert modernere en klassiekere gerechten (bandeja paisa, ajiaco, e.d.) en is goed betaalbaar. Een gemiddeld gerecht kost 22.000 COP (zo’n 6 euro).

48 uur in Pasto

De volgende dag besluiten we om eerst een kop koffie te drinken bij Juan Valdez en daarna naar het Goudmuseum te gaan. Het museo del oro kun je vinden op No., Cl. 19 #2127. Het is even zoeken naar de ingang maar eenmaal binnen betreed je de prachtige zaal waar veel uitleg gegeven wordt over de inheemse bevolkingsgroepen die in Colombia wonen en woonden. Dit zowel in het Spaans als het Engels. In 2016 werd het museum volledig gerenoveerd en het resultaat mag er zijn. Je vindt hier pre-Colombiaanse stukken van hout, textiel en goud. In de zalen worden meer dan 430 stukken tentoongesteld. Het museum is te bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 – 17.00 uur en is gratis toegankelijk.

48 uur in Pasto

Onze 48 uur in Pasto zitten erop. We moeten Pasto helaas verlaten. Wat kun je verder nog beleven in Pasto en omgeving? Verder kun je in Pasto La Cocha Lake bezoeken. Dit meer ligt ongeveer 20 kilometer van Pasto en biedt een prachtig uitzicht over de bergen. Ook Galeras en Laguna Verde zijn het bezoeken waard. De meeste toeristen komen echter voor de grootste publiekstrekker, Las Lajas. Daarom heerst hier nog geen massatoerisme. Ook omdat het vooral bekend is bij Colombianen en uiteraard omdat het niet eenvoudig te bereiken is. Toch is het een absolute must-see. Je zult snel genoeg merken hoe bijzonder het is om Las Lajas te bezoeken. Wij bezochten het op een doordeweekse dag en zagen filmbeelden van hoe druk het hier kan zijn in weekenden en op heilige feestdagen. Las Lajas is een bedevaartsplaats die zijn gelijke niet kent. Kun je in jouw vakantieschema tijd vrij maken voor Las Lajas, doe dit dan zeker. Je krijgt geen spijt!