La Guajira

La Guajira deel 1:
Waarom en hoe gaan?

Speciaal voor de lezers van Colombiaans.nl en Go2Colombia ben ik afgereisd naar La Guajira en leg je uit in drie delen waarom La Guajira zo’n toffe plek is om te bezoeken! Reis je mee?

Eerst even wat basisinformatie. La Guajira is één van de armste provincies van Colombia en is verdeeld in drie delen: west, midden en oost. Het oostelijke deel is een schiereiland in het uiterste noordoosten van Colombia en onwijs interessant om te bezoeken. Juist over dit deel van Colombia schrijf ik een blog in 3 delen:
Deel 1: La Guajira: Waarom gaan?
Deel 2: La Guajira: The other story…
Deel 3: La Guajira: De Wayuu’s

La Guajira

Wat is er te zien in La Guajira?

Het overgrootste deel van het schiereiland van La Guajira bestaat uit woestijn. Het is enorm droog. Soms regent het er jáááren achter elkaar niet. Dit zorgt voor een onbegaanbare en eigenlijk ook onbewoonbaar terrein. Toch wonen er zo’n 20.000 tot 30.000 mensen op in dit deel van Colombia.

• Met de jeep door de woestijn: Met jeeps laten de Wayuu’s, de indigenas die er wonen (zie deel 3), je het eiland zien en cros je letterlijk 3 dagen lang door de woestijn. De ene keer rij je langs de cactussen, dan weer door rotsachtig gebied en de volgende keer over stranden. Alle facetten van woestijn kom je tegen.

La Guajira
La Guajira

Er zijn geen wegen, dus op een andere manier kom je er ook niet! Het landschap is bijzonder. Het voelt aan de ene kant triest door de alle droogte. Daarentegen zie je de venijnige rotsenlijn die het schiereiland verdedigen tegen de krachtige stroom van de zee.

• Kitesurfen op Cabo de la Vela: Na een bezoek aan het heerlijke strand Playa Pilón, het rotsachtige gebied eromheen en een zonsondergang met 1.000 kleuren, overnacht je op Cabo de la Vela. Na uren rijden zonder beschaving, kom je ineens in dit hele kleine “dorpje” aan het strand, dat zich nu richt op toerisme. Er zijn geen wegen en in de houten huizen zijn geen vloeren (dus ook niet in het hostel waar je slaapt!).

Dit deel van La Guajira staat bekend om te kitesurfen. Hier kan je op verschillende locaties je materiaal huren en lessen krijgen. Het is er onwijs rustig, dus je hebt alle ruimte om je lekker te laten gaan!

Belangrijk als je wil kiten: Vertel van te voren aan de touroperator dat je dit wil, want dit zit namelijk niet in de tours inbegrepen. Ze kunnen zeker wat voor je regelen!

La Guajira
La Guajira
La Guajira
La Guajira
La Guajira
La Guajira

• Zonsondergang op het einde van de wereld, genaamd Punta Gallinas: Met de Jeep cross je verder door de woestijn tot aan Punta Gallinas. Dit is het meest noordelijkste puntje van heel Latijns-Amerika (ervan uitgaande dat alles vanaf Panama tot Midden-Amerika behoort, uiteraard…). Het voelt écht alsof je op het einde van de wereld staat. Behalve een aantal bezoekers en wat verdwaalde Wayuu’s, is er geen leven te bekennen. Je rijdt over steile duinen heen die uitmonden in de zee en bezoekt verschillende uitkijkpunten. Ook hier stop je weer voor de zonsondergang.

La Guajira
La Guajira
La Guajira
La Guajira
La Guajira

Hoe gaan?

Er zijn geen wegen in dit deel van La Guajira en de populatie is beperkt. Het is mogelijk om naar de stad Uribia af te reizen met openbaar vervoer, maar daarna wordt het toch verdomd lastig. Daarom is het stérk aan te raden om een tour te boeken. Er zijn dagtours (die rijden niet verder dan Cabo de la Vela en je ziet héél weinig), 3 dagen tours (2 overnachtingen) en 4 dagen tours (3 overnachtingen). De meeste mensen nemen de tour van 3 dagen. Deze kost je 630.000 pesos (± € 181) en is alles inbegrepen (al het vervoer, 2 overnachtingen, alle maaltijden, water).

Wil je toch liever het avontuur aan en alleen reizen? Dan is het in ieder geval een goed idee dat je zelf (of je reisbuddy) Spaans spreekt. Je reist met openbaarvervoertrucks en haakt aan bij tours. Als het je lukt om dezelfde route te volgen als de tour, dan ben je ongeveer tussen de 450.000 tot 500.000 peso’s kwijt (€ 129 tot € 143). Maar let op, meestal lukt dit niet! De tour brengt je van het eindpunt in één keer terug naar huis. Als je zelfstandig reist, moet je meestal een extra tussenstop doen op de plek waar je de eerste nacht hebt overnacht (Cabo de la Vela). In dat geval ben je snel zo’n 100.000 peso’s extra kwijt én je reist een stuk minder comfortabeler en zonder gids.

Wat is nog belangrijk om te weten?

• Back to basic ≠ Simpel en schoon: Men geeft aan dat de tour “Back to basic” is. Dit is lichtelijk overschat. Het leven in de woestijn is droog en stoffig en dit is terug te zien in de slaapgelegenheden. Daarnaast is er erg weinig water om te douchen en soms zijn er zelfs geen douches. Het is dus even een paar dagen avonturieren, maar daarna ook extra genieten van een lekker hotelletje of je eigen bed!

• Genoeg handdoeken meenemen: In de hostels zijn geen handdoeken. Neem dus een strandhanddoek en eentje voor na het wassen mee!
• Veeeeeeel in de auto: Onderschat het niet, de hele tour bestaat ongeveer uit dingen zien en je verplaatsten. Je zit hele dagen in de auto en daarnaast is er af en toe tijd om je benen te strekken. Ben je wagenziek? Be prepared!

Tot zover deel 1

Tot zover: Deel 1La Guajira: Waarom gaan?

La Guajira
La Guajira

Over Anne

Anne heeft op een dag het besluit genomen om haar baan op te zeggen en door Latijns-Amerika te trekken. Hierbij werd zij al snel dol op Colombia. Naast haar dagelijkse werkzaamheden is reizen door Colombia het liefste wat ze doet. Anne woont in Medellín en verricht werkzaamheden op het gebied van toerisme, vertalen/tolken en schrijft voor Colombiaans.nl en Go2Colombia.nl.

Reageren of ook een Colombia-reisverslag schrijven? Stuur jouw reactie naar info@go2colombia.nl.

REIZEN NAAR COLOMBIA!

Bekijk hieronder een aantal voorbeeldreizen die we samengesteld hebben. Deze reizen door Colombia zijn bedoeld als voorbeeld. Wil je jouw eigen droomreis samenstellen dan is dit geheel zelf in te vullen. Neem gerust eens contact op via info@go2colombia.nl of bel ons via 0206265869.

reizen naar Colombia

Basisreis Colombia

Ter kennismaking hebben wij een Opening Deal samengesteld die jullie beslist zullen bevallen. Deze Opening Deal is dé ultieme kennismaking met Colombia! Maak kennis met Koloniaal Bogotá, de koffiedriehoek, de stad van de eeuwige lente Medellín, én Caribisch Cartagena en Santa Marta! Transport inbegrepen. Deze reis duurt 15 dagen.

Dag 1 Aankomst Bogotá
Dag 2 Vrije dag Bogotá
Dag 3 Vrije dag Bogotá
Dag 4 Vertrek naar de Koffiedriehoek
Dag 5 Vrije dag Armenia
Dag 6 Vrije dag Armenia - optie voor de koffietour
Dag 7 Vertrek naar de Medellín
Dag 8 Vrije dag Medellín
Dag 9 Trasnfer naar luchthave Medellín - Vertrek naar Santa Marta
Dag 10 Vrijdag dag Santa Marta
Dag 11 Vrijdag dag Santa Marta
Dag 12 Transport van Santa Marta naar Cartagena
Dag 13 Vrije dag in Cartagena
Dag 14 Vrije dag in Cartagena
Dag 15 Transfer van hotel naar luchthaven

bekijk reis

Cartagena Colombia - reizen naar Colombia

Rondreis Colombia Totaal

Bij Rondreis Colombia Totaal word je 20 dagen lang ondergedompeld in al het cultuur, natuur, strand, historie en prachtige steden die Colombia te bieden heeft. Deze reis is een verdieping op de Opening Deal. Je krijgt langer de tijd om kennis te maken met het echte Colombia. Ontdek waarom Colombia het bestbewaarde geheim van Colombia is. Deze reis duurt 20 dagen.

Dag 1 Amsterdam - Bogotá

Dag 2 Bogotá City tour

Dag 3 Villa de Leyva

Dag 4 Villa de Leyva

Dag 5 Bogotá - Neiva - San Augustin

Dag 6 San Agustin

Dag 7 Popayan
Dag 8 Popayan

Dag 9 Cali

Dag 10 Cali - Pereira

Dag 11 Pereira

Dag 12 Pereira - Medellín

Dag 13 Medellín

Dag 14 Medellín- Santa Marta - Tayrona
Dag 15 Tayrona

Dag 16 Tayrona

Dag 17 Tayrona - Cartagena

Dag 18 Cartagena

Dag 19 Cartagena

Dag 20 Cartagena - Bogotá - Amsterdam

bekijk reis

Koloniaal Colombia 7 dagen

Koloniaal Colombia

Hou je van koloniale schoonheid? Dan is deze reis speciaal voor jou. Met Koloniaal Colombia word je 7 dagen verwend met de meest koloniale en historische stadjes van Colombia. Maak kennis met de werkelijk schilderachtige plaatsen zoals Zipaquirá, Villa de Leyva, Barichara en Girón. Je zult ogen te kort komen. Deze reis duurt 7 dagen.

Dag 1 en 2 Amsterdam - Bogotá

Dag 3 en 4 Via Zipaquirá naar Villa de Leyva

Dag 5 en 6 Barichara

Dag 7 Giron

Dag 8 Vlucht van Bucaramanga naar Bogota

bekijk reis