Reizen naar Colombia
Praktische info over Colombia
Hieronder lees je meer praktische informatie over de veiligheid, valuta, prijsniveau, elektriciteit, taal, tijdsverschil, fooien, vaccinaties, paspoort, reisdocumenten en kleding.
Wil je een idee krijgen wat je mee kunt nemen op jouw reis naar Colombia, bekijk dan even de pagina Ik ga op reis naar Colombia en neem mee…
Elektriciteit
De stopcontacten zijn helaas niet hetzelfde als in Nederland of België. De netspanning in Colombia is 110 volt (Nederland 220 volt). Mocht je toevallig nog een reisstekker of reisadapter hebben liggen die je ooit eens gebruikt hebt voor een reis naar de Verenigde Staten, dan is dit de juiste. Zoek je er nog één koop deze dan via ons.
Taal
Colombia is zo authentiek dat er meer dan 50 inheemse talen gesproken worden. Spaans is echter de voertaal. Het is verstandig een cursus te nemen waarin je de basis leert. Of schaf in ieder geval een boekje aan met basisbegrippen. We zeggen dit omdat Colombianen over het algemeen nagenoeg geen Engels spreken. Uitzonderingen zoals studenten en zakenmensen daargelaten.
Valuta
In Colombia heeft men de COP in gebruik, de Colombiaanse Peso. De Colombiaanse Peso wordt afgebeeld als een “$-teken”. Wil je weten hoeveel de COP staat? Ga dan even naar wisselkoers.nl. Wil je tijdens je reis weten hoeveel iets in euro’s is, download dan de app Smart Coin. Dat is ideaal, snel en handig in gebruik. Download hem hier voor iPhone.
Paspoort
Wanneer je naar Colombia reist heb je een paspoort nodig dat na vertrek 6 maanden geldig is. Hierover valt niet te discussiëren. Heb je een Nederlands paspoort dan heb je voor Colombia geen visum nodig. Het zogenoemde ‘toeristenkaart’ wordt kosteloos verstrekt door de desbetreffende luchtvaartmaatschappij tijdens de vlucht. Je kunt dan 90 dagen reizen door Colombia.
Ben je Colombiaans geadopteerd en heb je niet de beschikking over een Colombiaans paspoort? Laat gewoon jouw Nederlands paspoort zien en zeg dat je in Colombia komt om jouw Colombiaans paspoort te “regelen”. Blijf hierbij vriendelijk lachen en leg jouw adoptieverhaal zo nodig uit. Zo kun je boetes voorkomen.
Bevolking
De bevolking van Colombia is één van de meest diverse samenleving die je ooit zult tegenkomen. Ongeveer 85% van de Colombianen zijn van oudsher Rooms-Katholiek. De rest is christen en joods. Islam komt niet of nauwelijk voor. Er bestaat een volledige godsdienstvrijheid. De grootste groep mensen zijn de mestiezen met meer dan 60%. Zij zijn ook wel gemengd van indiaans en Europees bloed.
De groep mulatten beslaat 25% en zijn gemengd Europees en Afrikaans bloed. 5% van de bevolking is van origine Afrikaans en worden ook wel Zambos genoemd. De rest van de bevolking is Indiaans, blank of zwart.
Vaccinaties
Wanneer je Colombia bezoekt is het zeer verstandig om een aantal inentingen te nemen.
De meest voorkomende vaccinaties zijn tegen Gele koorts, Hepatitis A, B en DTP. Vaak weten de mensen die vaker reizen dat zij een inenting nodig hebben. Wat mensen niet weten is dat het meenemen van het gele vaccinatieboekje ook verplicht is. Deze ontvang je wanneer je de vaccinatie krijgt. Bezoek je Tayrona Park, dan is zelfs de Gele koorts inenting verplicht.
Weet je niet wat je mee moet nemen naar Colombia?
Veiligheid Colombia
Colombia was altijd al prachtig in zijn mensen, flora en fauna. Echter, heeft het land erg lang haar donkerste uren beleefd en kwam zeer negatief in het nieuws. Sinds Alvaro Uribe aan de macht kwam in 2002, heeft hij met harde hand opgetreden tegen de gewelddadige groeperingen die actief waren in Colombia. Uiteindelijk tekende zijn opvolger, Santos een historisch vredesakkoord tussen de regering en de FARC.
Deze vorm van leidinggeven is door Uribe’s opvolger Santos is stand gehouden. Er is verder geïnvesteerd in het land als het gaat om werkgelegenheid, infrastructuur en toerisme. Toeristen weten nu mondjesmaat Colombia te vinden maar er is beslist nog geen sprake van massatoerisme. Het doorgaans uitbundige Colombiaanse volk zal je hart doen smelten en enthousiasmeren. Dit wordt een vakantie om nooit meer te vergeten. De slogan van het Ministerie van Toerisme van Colombia is waar. ‘Het enige risico van Colombia is dat je er wilt blijven’.
Tijdverschil
Tussen Nederland, België en Colombia bestaat een tijdsverschil. In de winter is het in Colombia 6 uur vroeger. In de zomer bedraagt het tijdsverschil 7 uur. Colombia zelf kent geen zomer- of wintertijd. Het tijdsverschil wordt ook wel aangeduid als GMT -5. GMT is een afkorting voor Greenwich Mean Time.
Prijsniveau
De prijsniveau ligt over het algemeen lager dan in Nederland. Colombia is echter niet extreem goedkoop en je zult merken dat de prijzen in de steden aanmerkelijk hoger liggen dan in plattelandsgebieden. In vergelijking met andere landen staat Colombia in de top-4 van duurdere vakantielanden om doorheen te reizen. Al met al is Colombia nog steeds erg goed betaalbaar en schrik je als Nederlander niet heel snel van de prijzen die gerekend worden. Daarnaast kun je tax free shoppen, ook niet vervelend…
Reisdocumenten
Reis je via de Verenigde Staten, zorg dan dat je jouw ESTA-aanvraag hebt gedaan. esta.cbp.dhs.gov/esta Die moet je minimaal 72 uur voor vertrek hebben aangevraagd. Een ESTA-aanvraag, is zeg maar een “reisautorisatie” om de Verenigde Staten te betreden. Ook dus als je slechts op doorreis bent. Heb je hem nog? Controleer hem dan. Als hij verlopen is moet kun je hem niet verlengen maar moet je een nieuwe aanvragen.
Fooien
Bedienend personeel in de duurdere hotels, restaurants en gidsen verwachten een fooi voor de service die zij verlenen. Bij restaurants zit het fooi soms inbegrepen in de rekening. Dit staat altijd vermeld op de rekening.
Kleding
Colombia kent een sterk afwisselend klimaat. Zorg er daarom voor dat je niet alleen t-shirts meeneemt, maar ook dikke truien. Het kan overdag warm worden, maar ’s avonds kan het ook flink afkoelen. Zorg er daarom voor dat je je kunt kleden naar alle weertypen.
Consulaat Colombia in Amsterdam
Consulaat van Colombia in Nederland Herengracht 444-II, 1017 BZ Amsterdam
020-3050111 camsterdam@cancilleria.gov.co paisesbajos.embajada.gov.co.
Na ontvangst van jouw bericht ontvang je zo spoedig mogelijk een reactie.
Let op! De beller = sneller: 020 626 5869