Veilig internetten tijdens je reis door Colombia

Bij reizen door Colombia maken de meeste reizigers regelmatig gebruik van openbare wifi-netwerken. In het hotel kun je bijvoorbeeld even opzoeken waar je zult gaan eten, of in het restaurant een leuk uitje voor de volgende dag uitstippelen. Wat de meeste vakantiegangers zich echter niet realiseren, is dat dit gepaard gaat met risico’s. In dit artikel worden die risico’s uitgelegd en krijg je toelichting over hoe je toch veilig gebruikmaakt van openbare wifi.

48 uur in Pasto

Wat is het risico van openbare wifi?

Iedereen kan inloggen op een openbaar netwerk. Dat is heel makkelijk voor als je even iets wil opzoeken, maar het biedt helaas ook kansen voor hackers. Zij kunnen net als jij korte tijd inloggen om te proberen persoonlijke gegevens van andere gebruikers buit te maken, zoals inloggegevens of zelfs bankgegevens. Daarom maken hackers graag gebruik van dit soort netwerken.

Op een leeggetrokken bankrekening zit je natuurlijk nooit te wachten, maar tijdens een reis is het extra vervelend. Gelukkig zijn er manieren om jezelf te beschermen tegen kwaadwillenden op een openbaar wifi-netwerk. En je hebt er bovendien niet veel technische kennis voor nodig!

48 uur in Pasto

Hoe bescherm je jezelf tegen kwaadwillenden op een openbaar netwerk?

Een VPN-verbinding zorgt ervoor dat hackers niet bij jouw data kunnen. Zo’n zogeheten virtual private networkzorgt ervoor dat al je internetactiviteit wordt versleuteld. Doordat alles gecodeerd is, kan een andere internetgebruiker jouw gegevens niet meer zomaar uitlezen. Je kunt dus zorgeloos jouw bankrekening checken om te zien of je nog voldoende saldo hebt voor die extra excursie.

Als je een VPN inschakelt, loopt ook alles wat je op internet doet via een extra server. Die zorgt ervoor dat je locatie niet wordt herkend. Met een VPN kun je zelf kiezen met welke extra server je wilt verbinden. Dat kan vanuit Colombia bijvoorbeeld gewoon een server in Amsterdam zijn.

Nederlandse series streamen

Verbinden met een server in Nederland heeft zo zijn voordelen: je kunt namelijk alles op internet doen wat je in Nederland gewend bent. Nederlandse streamingdiensten zoals NPO Start of RTL XL blokkeren niets van de inhoud, terwijl Nederlandse programma’s normaal gesproken niet toegankelijk zijn buiten de EU.

De blokkade heeft te maken met uitzendrechten: op veel programma’s zijn enkel Europese uitzendrechten van toepassing. Even op de hotelkamer Boer Zoekt Vrouw of Jinek terugkijken kan zo met alle gemak. Waan je je zo ver van huis toch weer even in ons koude kikkerlandje…

– Hoe veilig internetten tijdens je reis door Colombia?