rondreis-colombia-totaal
Door: Luis Ernesto van Baren
- Go2Colombia
» Meer reistips uit Colombia

Verstopte Colombiaanse pareltjes: Ráquira

Raquira is een plaats in het departement Boyaca dat in de buurt ligt van Bogotá. Deze kun je vinden op de weg richting Zipaquierá en Villa de Leyva. Raquira heeft ongeveer 13.000 inwoners en dankt haar bekendheid vooral aan de kwaliteit van het aardewerk dat hier vandaan komt.

Raquira colombia

Wanneer we het dorp binnenrijden, regent het. Even lijkt het een droevige dag te worden. Ineens rijden we het centrum binnen en zien we felgekleurde huisjes en gebouwen. Veel houten afwerking, hangmatten en andere kleurige versieringen. We komen ogen te kort. Ook klaart het gelukkig weer op en zetten veel winkeliers de deuren van hun winkel open en zetten hun koopwaar buiten.

Raquira colombia

We besluiten eerst even een hapje te eten bij La Guaca. We bestellen Bandeja Paisa, Ajiaco en een soort mixed grill. Ik ontvang vervolgens zoveel vlees dat ik het niet op krijg. Ze spreken in Raquira duidelijk en verstaanbaar Spaans en zijn erg netjes in hun taalgebruik. We worden veelvuldig aangesproken met Don en Dona en alles doet men ‘met plezier‘ (con mucho gusto). Na het eten is het tijd om het dorpje te verkennen en uiteraard een leuk souveniertje te scoren.

Raquira colombia

Wat we nog even willen vermelden is dat de horecagelegenheden in Raquira van uitzonderlijke kwaliteit zijn. Veel van de restaurants en cafés werken met lokale boerderijen en ontvangen hun vlees, melk en fruitproducten rechtstreeks en vers van het land. Dat ontdekken we niet alleen door navraag te doen, maar ook op Tripadvisor regent het hoge beoordelingen voor bijna alle restaurants in het dorp.

Raquira colombia

Strakke geografische kennis in Ráquira

Het is een leuk dorpje met leuke, vriendelijke en gastvrije mensen. Uiteraard wordt je overal uitgenodigd om in winkeltjes te kijken. Even verderop houdt een man ons staande wil graag een praatje maken. Hij is nieuwsgierig waar we vandaan komen omdat we zo’n rare taal spreken. We vertellen de vriendelijke man met een glimlach dat we helemaal uit Nederland speciaal hier zijn gekomen om Raquira te bezoeken. De man schrikt en blijkt over strakke geografische kennis te beschikken want weet de vertellen dat Nederland aan een ‘mar‘ ligt.

Raquira colombia

Na het gezellige praatje besluiten om toch maar even een kijkje te nemen in zijn winkel. Hier treffen de de meest mooie keramische werken aan die we ooit hebben gezien. Vazen, borden, pannen, bekers, mokken, bestek en grote pollepels. De man vertelt dat deze niet alleen handgemaakt zijn, maar ook handbeschilderd. Maar hij biedt ons geen speciale prijs aan. Iets dat veelal wel gebeurt, maar niet in Ráquira. De mensen weten wat zij verkopen als het gaat om kwaliteit, dus snel en veel afdingen zit er in dit plaatsje niet in. No special price for me. We kunnen het toch niet laten en kopen een vaas voor 100.000 COP, dat omgerekend ongeveer 33,- euro is.

Raquira colombia

Valt er nog meer te beleven in Ráquira?

Niet echt. Je brengt vooral een dag door in hoofdstad van de keramiek Ráquira als je wilt zien hoe de kunstwerken gemaakt worden en hoe creatief Colombianen kunnen zijn qua afwerking. Verder treffen we verschillende winkeltjes aan met heel veel artesanias, zoals handgemaakte kleding, mooie woondecoratie, wandkleden, hangmatten en speelgoed. Je kunt er trouwens door het gehele jaar door Kerstdecoratie kopen.

Raquira colombia
Raquira colombia
Raquira colombia
Raquira colombia

Workshop volgen?

Wil je jezelf verdiepen in de pottenmakerij dan, is het zelfs mogelijk om je eigen vaas of bord te maken. Wij waren er op een doordeweekse dag. Het was erg rustig in het dorp, maar in het weekend schijnt het afgeladen vol te zijn. De beste dag om Raquira te bezoeken is een zondag, dan staan er extra marktkraampjes met handwerken.

Tot slot

Dus mocht je ooit in de buurt zijn en bijvoorbeeld Villa de Leyva bezoeken, Ráquira ligt 25 kilometer ten zuidwesten hiervan. Het is een leuk dorpje met unieke handgemaakte keramiek, van heel hoog niveau. Dus zoek een een leuk souveniertje of cadeautje, dan mag je Ráquira echt niet overslaan.