ode aan bogota

Een ode aan koloniaal Bogota

Bogota is een van Zuid-Amerika’s grootste steden. In de metropool is gesticht in 1538 en er wonen zo’n 9 miljoen mensen. Bogota heeft de hedendaagse toerist veel te bieden, sfeervolle straatjes, goede restaurants, architectuur, leuke mensen, shopping, veel cultuur en historie. Vandaag schrijven we een ode aan Colombia’s hoofdstad, Bogota.
We zijn dol op Bogota. Natuurlijk is het weer niet altijd optimaal, maar op de dagen dat dit wél het geval is, is Bogota een parel. Op de dagen die koeler zijn is er meer dan genoeg vertier. Of je nu wilt shoppen, musea wilt bezoeken of een drankje wilt doen in Zona Rosa, alles is mogelijk!

ode aan bogota

Musea in Bogota

Colombia heeft van origine veel historie en cultuur. De stad werd gesticht door Spaanse veroveraars in 1538 en heeft sindsdien een grote ontwikkeling doorgemaakt. Dat Bogota is veroverd door Europeanen, zie je vandaag de dag duidelijk terug in de architectuur, zowel in de oude binnenstad als iets daar buiten. Sommige wijken lijken ‘Spaans’ en andere wijken typisch ‘Engels’. Tot zover de Europese herkenningspunten, want zodra je de historische binnenstad binnenwandelt heb je ontzettend veel keus en mogelijkheden om jouw vakantie te starten! Als het gaat om musea zijn er een aantal die je beslist gezien moet hebben.

ode aan bogota

Botero museum

Colombia’s bekendste kunstenaar is zonder twijfel Fernando Botero. Je kunt hem herkennen aan de ‘volle’ personages, gebouwen en dieren die hij schildert en boetseert. Hij doneerde de schilderijen ooit aan het museum met als voorwaarde dat deze voor iedereen gratis toegankelijk zou zijn.

ode aan bogota

Museo Naciónal

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis en cultuur van Colombia? Dan ga je naar het Nationaal Museum. Hier kom je alles te weten over de cultuur, historie en de vele inheemse bevolkingsgroepen die Colombia rijk is. Het museum beschikt over een aantal verdiepingen vol met gebruiksvoorwerpen uit lang vervlogen tijden.

ode aan bogota

Museo d’Oro

Hier zijn meer dan 55.000 voorwerpen te vinden van goud en keramiek. De meeste zijn van pre-Columbiaanse afkomst. Dat houdt in dat deze gemaakt zijn en in bezit waren van de inheemse bevolkingsgroepen van Colombia, ook wel de ‘indigena’ genoemd. Colombia’s bekendste inheemse bevolkingsgroepen zijn onder andere Wayuu, Embera, Muisca, Yalcón, Arhuaco en Kogi.

ode aan bogota

Quinta de Bolívar

Simon Bolívar was Zuid-Amerika’s bevrijdingsstrijder. Hij bevrijdde onder meer Colombia, Ecuador, Venezuela en Peru van de Spanjaarden. Hierna werden deze landen samen Republiek Groot Colombia en werd hij de eerste president. Quinta de Bolívar was het huis waar hij zich terugtrok in Colombia. Je vindt hier voorwerpen uit deze tijd.

ode aan bogota

Casa de Florero

Hier begon Colombia’s onafhankelijkheid. Op 20 juli 1810 om precies te zijn. In die tijd waren de spanningen op zijn hoogtepunt tussen de inheemse bevolking van Colombia en de Spaanse veroveraars die hier met de scepter zwaaiden. Het verhaal gaat dat twee personen van Creoolse komaf onenigheid kregen met een winkeleigenaar. Dit in een bloemenwinkel waarvan de eigenaar de twee discrimineerde en er rellen uitbraken. De stad, toen Santafe de Bogota genoemd, wilde onafhankelijk opereren zonder de macht van Spanje en zo geschiedde.

ode aan bogota

Museo de Chicó

Omringd door een prachtige tuin is dit landhuis uit de achtiende eeuw. Ooit was dit de woning van de vermogende Mercedes Sierra de Pérez. Zij hield nogal van reizen. Je kunt door het landhuis lopen en verschillende items uit haar collectie bekijken. De collectie behelst zelfs origineel Delfts Blauw uit Nederland!

ode aan bogota

Restaurants in Bogota

In Bogotá kun je uitstekend eten. Culinair gezien zijn er weinig steden waar je zo goed en lekker kunt eten als in Colombia. Van fine dining naar smaakvolle, simpelere gerechten bij Crepes and Waffles. Ons favoriet blijft het originele restaurant van Andrés Carne de Res in Chia.

ode aan bogota

Andrés Carne de Res

Alice in Wonderland meets Sjakie in de Chocoladefabriek. Zo kun je het restaurant qua stijl het beste beschrijven. Het eten is er, met een Europees prijsje, heerlijk. Het restaurant zit officieel gevestigd in Chia en is ooit begonnen met 10 tafels en een grill. Vandaag de dag heeft ‘Carne de Res’ verschillende locaties in Bogota en Medellín. Bekijk hier onze review en bekijk foto’s en proef de sfeer.

ode aan bogota

Kokorico

Eigenlijk is Kokorico niets anders dan een soort ‘KFC’. Een snack gaat er bij de Colombianen goed in. Veel uit de Colombiaanse cuisine wordt namelijk gefrituurd, zo ook bij Kokorico. De beroemde Colombiaanse keten is bekend door zijn kipgerechten: van hele en halve kippen, kipburgers tot kipnuggets.

ode aan bogota

Crepes y Waffles

Je kunt het bijna niet gemist hebben. Met hun 84 tellende restaurants en 69 ijszaken is Crepes & Waffles een bekende sinds 1980 in het straatbeeld van Colombia. Crepes & Waffles zit in Brazilië, Panama, Chili, Spanje, Ecuador, Peru, Mexico en Venezuela. Het restaurant verwierf naam en faam door het eens zo eenvoudige, maar goede menu. Daarnaast staan ze erom bekend dat ze alleenstaande vrouwen en moeders aannemen om hen zo een eerlijke kans in de maatschappij te geven.

ode aan bogota

Beste wandeltours in Bogota

Bogotá leent zich als een stad bij uitstek om te wandelen. Hieronder lees je over de beste wandeltours in Bogotá.

ode aan bogota

1. De Foodie Tour in Bogota

Deze moet je echt doen! Je gaat dan een rondje maken in de Paloquemao-voedselmarkt. Dit is een markt die in 1946 in het leven is geroepen, waar je makkelijk zo’n uur, anderhalf uur mee zoet kunt zijn omdat het niet verveeld. Je maakt kennis met een ware smaak- en geurexplosie in de vorm van groenten en fruit. Vooral als je van eten houdt, is dit een tour die je niet kunt missen! De markt dankt zijn naam aan een boom die in dat gebied ooit was afgebrand. Voor locals werd het een herkenningspunt.

ode aan bogota

2. De Heroes Tour in Bogota

Bij deze tour krijg je de verhalen over de geschiedenis over Colombia. Ideaal als je meer wilt weten over de conflicten tussen regering en FARC en Pablo Escobar. Je maakt kennis met de Colombiaanse helden die zich hebben ingespannen om sociale gerechtigheid en vrede te krijgen. Het is een 2 uur durende tourdoor de wijk La Candelaria waarbij je informatie krijgt én lokale specialiteiten te proeven krijgt.

ode aan bogota

3. De Specialty Coffee Shop Tour in Bogotá

De Specialty Coffee Shop Tour neemt je mee met een koffietour. Colombia is koffie. De Bogotá variant is de grootste dankzij de vele unieke onafhankelijke cafés in de stad. Tijdens de tour maak je kennis met verschillende koffietentjes waar je uitleg krijgt van verschillende barista’s die je alles uitleggen wat er nodig is om dé perfecte kop Colombiaanse koffie te maken. Mocht je niet de luxe hebben om koffie in Colombia te drinken dan hebben wij dé oplossing. Geniet elke dag van jouw Colombiaanse koffie met de koffie van El Cafetero Café.

ode aan bogota

4. De Graffiti Tour in Bogota

Dit is een gratis tour die gegeven wordt door locals die je de mooiste muurschilderingen van de stad laten zien. De tours, die elke dag om 10.00 en 14.00 uur worden gegeven, nemen je mee achter de schermen met verhalen achter de muurschilderingen en historie van de stad. De tour startte ooit in 2011 maar is ondertussen uitgegroeid tot een van de meest geliefde tours tijdens een bezoek aan Colombia.

ode aan bogota

Meer Bogota

Loop door de gekleurde straten van de wijk La Candalaria. Lopend door de wijk ruik je in de morgen de geur van verse koffie en heerlijke zoetigheden. Je ruikzintuigen worden optimaal benut, al lopend kom je uit op het Bolivar plein. Het plein is vernoemd naar de bevrijder van Colombia, Simón Bolivar. Op dit plein vind je naast de La Primada-kathedraal ook het Paleis van Justitie, Casa de Florero en het werkterrein van de president, Casa Nariño. Ben je in de eerste week van augustus in Bogota dan wordt je ondergedompeld in het feestgedruis, het carnaval van Bogota.

Ciclovía

Op zondag worden hele gedeeltes van straten in de stad afgesloten. Je kunt dan van 07.00 – 14.00 uur lekker sporten en ziet dan ook veel mensen wandelen, inline-skaten en fietsen.

ode aan bogota

Meer tips voor Bogota

Bekijk hieronder een aantal van onze tips om Bogota optimaal te beleven.

ode aan bogota

Warme chocolademelk met kaas

Dit is iets traditioneels Colombiaans. Je leest het goed! In nagenoeg elke horecagelegenheid kun je het bestellen. Het is de bedoeling bij de warme chocolademelk dat je het stuk (geiten)kaas er in doopt en hiervan dan een hapje neemt.

ode aan bogota

Ijs met kaas

Je dacht dat het niet gekker kon? We maken geen grapjes, want het is in menigeen ijssalon de lokale specialiteit. Colombianen zijn gek op ijs. De meest verkochte ijs is een sorbet met verschillende smaken en in plaats van spikkeltjes versiert men de top met kaassnippers. Smaakt niet zo slecht als je denkt, dat beloven we je!

Rolos

De Bogotanen worden ook wel ‘Rolos‘ genoemd en hebben deze geuzennaam omarmd. Ook worden inwoners in Bogotá nog wel eens “Cachacos” genoemd. De oorsprong van deze namen verschillen. Sommigen noemen Bogotanen een “Cachacos” wanneer hij in Bogotá geboren is maar zijn / haar ouders en grootouders ook. Wanneer alleen jij in Bogotá geboren bent, ben je “Rolo”.

ode aan bogota

Hey kopje koffie!

Drink een kopje koffie bij Juan Valdez. Colombianen zijn de koningen van de koffie. Niet voor niets is dit een van de belangrijkste exportproducten van het land. Inmiddels is er steeds meer Colombiaanse koffie in Nederland te verkrijgen. Probeer jouw dagelijkse verse Colombiaanse koffie eens bij El Cafetero Café.

ode aan bogota

Bezoek een voetbalwedstrijd

In het estadio el Campin worden de voetbalwedstrijden van de clubs Millonarios en Santa Fe afgewerkt. Zoveel passie tijdens een voetbalwedstrijd heb je nog nooit gezien!

ode aan bogota

Fietsen!

Verken Bogota op z’n Hollands op de fiets. Bogota heeft een van de langste fietspaden ter wereld.

ode aan bogota

Usaquén

In dit gezellige wijkje vind je op zondag de vlooienmarkt. Doordeweeks zijn er leuke winkeltjes geopend waarbij je leuke dingen voor thuis kunt kopen.

Hoogteziek?

Doe de eerste dagen in Bogota rustig aan en drink veel water. Ook kun je een kopje coca-thee nemen of op coca-bladeren kauwen.

ode aan bogota

De omgeving van Bogota

In de omgeving van Bogota is zoveel te zien en te doen dat we hier aan een paginaatje echt te weinig hebben. Naast de vele natuurparken zoals Chingaza, La Chorrera, Sumapaz en El Chiflón kent de omgeving ook een aantal typische historische dorpjes die je absoluut gezien moet hebben. Bekijk hieronder de meest bekende.

ode aan bogota

Villa de Leyva

Het romantische witte dorpje is een lust voor het oog. Hier vind je nog paard en wagen en kennen de inwoners elkaar nog bij naam. Hier gaat het leven even net een beetje langzamer.

» Meer over Villa de Leyva

ode aan bogota

Ráquira

Ben je op zoek naar leuke authentieke souvenirs dan ga je naar Ráquira. Het dorpje is niet heel groot, maar oh zo gespecialiseerd in handwerken van de beste kwaliteit. Hangmatten, borden, vazen, kleding, werkelijk alles kun je hier vinden.

» Meer over Ráquira

ode aan bogota

Zipaquirá

Op iets meer dan 40 kilometer van Bogota vind je het dorpje Zipaquirá. Het dorpje is vooral bekend vanwege zijn enorme ondergrondse zoutmijn. Je kunt de mijn betreden met een Engelstalige gids, dus helaas niet op eigen houtje.

ode aan bogota

Guatavita

Op slechts een paar uur rijden van Bogota ligt Guatavita en zijn meer. Het is beroemd vanwege de legende van ‘El Dorado’. Het meer van Guatavita zou vol liggen met goud en edelstenen. Ook zou ‘El Dorado’ een goudstad zijn die volledig zou bestaan uit goud. Vooralsnog is deze (nog) niet gevonden, maar mysterieus blijft het wel.

ode aan bogota

Conclusie Bogota

Ja, je leest het al: wij zijn fan van Bogota. Bogota en omgeving is een groot gebied dat alles biedt voor ieder wat wils. Bogota is voor de reiziger meestal een eerste kennismaking met het Zuid-Amerikaanse land en wat ons betreft zeker een welkome. Breng hier een aantal dagen door en geniet van alles wat de stad je te bieden heeft. Wil je graag Bogota bezoeken, maar weet je niet waar te beginnen? Wij helpen je. Bel gerust (020 62 658 69)of stuur een e-mail (info@go2colombia. nl). Wij staan voor je klaar!

Een ‘Ode aan Bogotá’ is geschreven door Luis van Baren. Go2Colombia dankt BertJan Niezen (Beste wandeltours) en Fetze Weerstra (aantal foto’s). Andere foto’s zijn gemaakt door Luis van Baren en Pixabay. Wij danken Daniel van Baalen voor de advertentie van zijn heerlijke Colombiaanse koffie genaamd: El Cafetero Café. Ook bedanken wij LilMill met de prachtige handgemaakte knuffels van tropische dieren uit Colombia.

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Heb je even snel een vraag? Neem dan contact met ons op. Wij staan voor je klaar tijdens kantooruren, in de avond en in het weekend. Bel ons gerust of stuur een Whatsapp-bericht.

REIZEN NAAR COLOMBIA!

Bekijk hieronder een aantal voorbeeldreizen die we samengesteld hebben. Deze reizen door Colombia zijn bedoeld als voorbeeld. Wil je jouw eigen droomreis samenstellen dan is dit geheel zelf in te vullen. Neem gerust eens contact op via info@go2colombia.nl of bel ons via 0206265869.

reizen naar Colombia

Basisreis Colombia

Ter kennismaking hebben wij een Opening Deal samengesteld die jullie beslist zullen bevallen. Deze Opening Deal is dé ultieme kennismaking met Colombia! Maak kennis met Koloniaal Bogotá, de koffiedriehoek, de stad van de eeuwige lente Medellín, én Caribisch Cartagena en Santa Marta! Transport inbegrepen. Deze reis duurt 15 dagen.

Dag 1 Aankomst Bogotá
Dag 2 Vrije dag Bogotá
Dag 3 Vrije dag Bogotá
Dag 4 Vertrek naar de Koffiedriehoek
Dag 5 Vrije dag Armenia
Dag 6 Vrije dag Armenia - optie voor de koffietour
Dag 7 Vertrek naar de Medellín
Dag 8 Vrije dag Medellín
Dag 9 Trasnfer naar luchthave Medellín - Vertrek naar Santa Marta
Dag 10 Vrijdag dag Santa Marta
Dag 11 Vrijdag dag Santa Marta
Dag 12 Transport van Santa Marta naar Cartagena
Dag 13 Vrije dag in Cartagena
Dag 14 Vrije dag in Cartagena
Dag 15 Transfer van hotel naar luchthaven

bekijk reis

Cartagena Colombia - reizen naar Colombia

Rondreis Colombia Totaal

Bij Rondreis Colombia Totaal word je 20 dagen lang ondergedompeld in al het cultuur, natuur, strand, historie en prachtige steden die Colombia te bieden heeft. Deze reis is een verdieping op de Opening Deal. Je krijgt langer de tijd om kennis te maken met het echte Colombia. Ontdek waarom Colombia het bestbewaarde geheim van Colombia is. Deze reis duurt 20 dagen.

Dag 1 Amsterdam - Bogotá

Dag 2 Bogotá City tour

Dag 3 Villa de Leyva

Dag 4 Villa de Leyva

Dag 5 Bogotá - Neiva - San Augustin

Dag 6 San Agustin

Dag 7 Popayan
Dag 8 Popayan

Dag 9 Cali

Dag 10 Cali - Pereira

Dag 11 Pereira

Dag 12 Pereira - Medellín

Dag 13 Medellín

Dag 14 Medellín- Santa Marta - Tayrona
Dag 15 Tayrona

Dag 16 Tayrona

Dag 17 Tayrona - Cartagena

Dag 18 Cartagena

Dag 19 Cartagena

Dag 20 Cartagena - Bogotá - Amsterdam

bekijk reis

Koloniaal Colombia 7 dagen

Koloniaal Colombia

Hou je van koloniale schoonheid? Dan is deze reis speciaal voor jou. Met Koloniaal Colombia word je 7 dagen verwend met de meest koloniale en historische stadjes van Colombia. Maak kennis met de werkelijk schilderachtige plaatsen zoals Zipaquirá, Villa de Leyva, Barichara en Girón. Je zult ogen te kort komen. Deze reis duurt 7 dagen.

Dag 1 en 2 Amsterdam - Bogotá

Dag 3 en 4 Via Zipaquirá naar Villa de Leyva

Dag 5 en 6 Barichara

Dag 7 Giron

Dag 8 Vlucht van Bucaramanga naar Bogota

bekijk reis